La fira de Puigcerdà – Bugaderia Autoservei Puigcerdà

fotografia de la fira del cavall de puigcerdàAmb la repoblació de Puigcerdà feta per Alfons I, el monarca i els seus successors s’obligaren a proveir la població de tots aquells elements o privilegis jurídics i econòmics necessaris per a afavorir un creixement demogràfic. D’aquesta manera, cercar el desenvolupament imprescindible per afermar un assentament important que garantís la frontera superior.

Una de les primeres concessions va ser la de la fira. Atorgada al juny de 1182, s’establia perpètua i anualment, posant als firaires sota la reial protecció. El privilegi fou confirmat repetidament pels monarques successors. Fruit, segurament, del volum comercial assolit i de la necessitat d’expansió. Jaume de Mallorca, tot confirmant la primera fira, concedeix, al maig de 1270, permís per a celebrar una segona fira per Tots Sants, estenent la seva reial protecció als firaires i mercaderies durant els dies de vinguda, estada i tornada. S’establien doncs dues fires que durarien fins a 1868, data a partir de la qual només restà la de tardor.

Aquesta s’ha mantingut fins als nostres dies entre octubre i novembre, anomenant-se la Fira Del Cavall, mentre que la primera tenia lloc entre carnestoltes i abril, com succeí el 1868, darrera data coneguda d’aquesta fira. anunci de la fira del cavall

De la tardor se sap que antigament es donava a conèixer amb tambors i trompeta i que el verguer anava llançant castanyes i avellanes per atraure els minyons. I que es feia una cavalcada amb processó solemne amb capes, relíquies i pendó vermella la qual assistien el veguer, cònsols, gremis, etc., tot fent un tomb pel firal per a inaugurar la fira.

Les fires acollien tot tipus de mercaderies o productes, com encara succeeix actualment. Malgrat tot, a partir del segle XIX el tràfic s’orientà en gran mesura cap al bestiar, havent-se relegat avui dia al cavallí, en especial a la representació de la variant del bretó existent a la Cerdanya, i fent un concurs entre els millors espècimens. Al final del segle passat, el concurs s’havia celebrat entre els diferents tipus de bestiar, des del gallinaci fins al cavallí, tot passant per la millor llaurada o l’aparador de botiga més ben realitzat.

bugaderia autoservei puigcerda fira del cavall avís al públicActualment, la fira del cavall, així com la festa del llac de Puigcerdà, és una de les fires més rellevants de l’Estat pel que fa al bestiar equí, assolint-se en les darreres edicions unes xifres de participació que oscil.len entre els 600 o 700 caps, amb un volum comercial força elevat. Imprescindible visitar i encara més si es va a Puigcerdà amb nens.

A més del bestiar, cal destacar tot el recinte firal, el qual ocupa més de 10.000m2 distribuïts entre diversos indrets de la població.

Des de EcoBuga la bugaderia autoservei a Puigcerdà, et desitgem que passis una bona estada a Puigcerdà i aprofitis per passejar pels carrers durant la Fira del Cavall.

SpainCatalan